torsdag 21 februari 2013

Nu är boken här!

Kära vänner!

Nu är den här! Idag lanseras boken Lean med hjärta och kreativitet - om autentiskt ledarskap och kommunikation. 

Det är nästan precis ett år sedan vi började, min medförfattare Monika Wendleby och jag, i vår mission att verka för äkta lean.

Äkta lean grundar sig i respekten för den enskilda människan, och strävan efter att minimera slöserier med människors resurser: tid, engagemang och kreativitet. Äkta lean är inte time management, eller att strömlinjeforma, det handlar om att undvika allt som inte skapar värde, om att utveckla och växa, om att sträva efter sin vision.

Det var därför med bedrövat hjärta man kunde läsa Financial Times stora uppslag om Amazon, ett företag som med förvånansvärd uppriktighet talar om människor som mänskliga robotar, och om medarbetare som berättar om säkerhetskängor som är så "standardiserade" att de inte passar någon, och alla får rådet att smörja in fötterna med vaselin!

I vårt arbete med att utveckla standarder för lean kommunikation är ledstjärnan respekt för människan - de som arbetar internt med kommunikationen lika väl som den externa kunden - med målet att i varje steg tillföra värde. Detta arbete är ständigt pågående, och alla inblandade -medarbetare och kunden - ger återkoppling och förslag till förbättringar. Standarderna har minskat slöserier och ökat utrymmet för kreativitet. Och där är lean i ett nötskal:

  • Respekt för människan
  • Värde för kunden i fokus
  • Eliminering av slöserier
  • Standardiseing av verktyg för att frigöra energi och kreativitet
Visst är det skillnad på kunskapsintensiva verksamheter och massproducerade tjänster som på Amazon. Men redan på Toyota (ursprunget till lean)talar man om helhetssyn, om organisationens bidrag till det omgivande samhället och om respekt för människan. Förlorar man denna helhetssyn och bara ser till ägarnas vinst och till effektiva kundleveranser har man missat poängen med lean. Då är det inte äkta lean.

Idag lanseras boken om äkta lean och vi är så jätteglada över att få vara med och verka för äkta lean. Äkta lean öppnar möjligheter till tillväxt och hållbar utveckling med respekt för den enskilda människan. Detta är vår mission.